Wilhelminastraat 190

Oldenzaal

€ 795.000 k.k.

Brochure

Huis & Buurt

Nostalgisch wonen à la nu

Terug naar 1934, de nostalgie van bouwen met allure en statigheid. Kenmerken als forse dakoverstekken met daaronder repeterende series brede vensters om de horizontaliteit te benadrukken. Hoge kapvormen met veel ruimte, erkers met maximale daglichttoetreding, glas-in-lood ramen, aandacht voor de overgang binnen-buiten en vice versa met openslaande deuren, terrassen en trappen. De entree beschut door een luifel en teruggeplaatst achter de voorgevel. Bijzondere details, soms subtiel, soms uitbundig, maar zo bijzonder en stuk voor stuk toegepast in dit imposante herenhuis.

Naar 2024, à la nu, met duurzaamheid als actueelste thema. Zonnepanelen, (hybride) warmtepomp en een hoge isolatiegraad zijn de standaard geworden. Een generatiehuis is wat we willen. Zo opgebouwd dat het voldoet in elke levensfase. Als (samengesteld) gezin, waarbij vele (grote) slaapkamers en meerdere badkamers relevant zijn. Of juist lifecylcleproof met een volledig woonprogramma op de begane grond, dan wel de optie daartoe.
Met een energielabel B en een bevestiging van aanwezigheid op de andere kenmerken, kunnen we vaststellen dat helemaal met de tijd is meegegaan

Beeldbepalend, op de hoek Haerstraat-Wilhelminastraat. Aan die laatste straat gelegen op nummer 190 doen we de Twentse gastvrijheid eer aan met twee entrees.

Hoogtepunten binnen
De hal, een chique binnenkomer
Hij ademt nog de sfeer van toen, doordat de typische elementen als glas-in-lood maar bovenal de zo kenmerkende geglazuurde tegeltjes nog aanwezig zijn. Een overtuigender manier van welkom heten is er niet.

De woonkamer, hier is de zon in huis
Heel veel licht, de hele dag door en dat ondanks de bruintinten in de ruimte. Maar vooral ook de ‘zit’ in de erker. Al thee of koffie leutend is er altijd iets te zien, altijd iets te beleven.

De keuken, bakkers klaar? Bakken maar
Een blauwe maandag in de keuken is verleden tijd, hier ontstaat spontaan de zin tot kokkerellen en voelen we gelijk de lentekriebels opkomen.

De tuinkamer, boordevol herinneringen
‘Deze ruimte leeft met je mee, voorheen was het een administratiekantoor, later de speel- en onderwijskamer en nu wordt hier geregeld muziek gemaakt. Zouden we blijven wonen, dan had het invulling als slaapkamer gekregen’.

2 badkamers en 4 enorme slaapkamers
Een behoefte aan meer slaapkamers kan vlot worden ingevuld met een 5e, 6e of zelfs 7e slaapkamer. Grote ruimtes en een indeling waarbij ieder zijn eigen gang kan gaan. Wakker worden met een typisch Oldenzaals uitzicht op de watertoren is het ‘hoogtepunt’ van de slaapkamer achter.

De bovenste etage, veel meer dan alleen een zolder
Een uitzonderlijke hoogte in de vakwerk kapconstructie en aan alle zijden een dakkapel. Ook de afwerking met kraalschroten maakt het imposant. Een 5e slaapkamer of een ik-doe-hier-wat-ik-wil-kamer zijn zo gemaakt.

Hoogtepunten buiten
De tuin, volop genieten
Achter de poort en de dubbele haag zouden wij bijna vergeten we dat het echt heel dichtbij het centrum is. De oude bomen aan de Haerstraat omzomen het verder met groen.
De bistroset staat letterlijk op een ‘hoogtepunt’, de zomerwoonkamer. Met een beetje inbeeldingsvermogen is dit de plek om te zitten met een laag middagzonnetje én oui, oui, un croissant.

Het imposante samenspel van het dak
Hoge kapvormen in een schild- en tentdak samenstelling, imposant met de voor deze bouwperiode kenmerkende gemetselde schoorsteen

Twee entrees, twee opritten, dubbel gastvrij
Twentse gastvrijheid zouden we het kunnen noemen de twee ‘voordeuren’. Beide met entree vanaf de Wilhelminastraat, waarvan de ene de vroegere ingang naar het administratiekantoor vormde.
De opritten markeren het hoekpunt, een aan zijde Wilhelminastraat, de ander aan de Haerstraat en die tevens de ingang vormt naar de garage.

De Wilhelminastraat 190 is een herenhuis met allure. Voor velen een iconisch herkenningspunt, op een dynamische hoek. Hier haalt de sportliefhebber zijn hart op met zoveel groen en wandel- en hardlooproutes dichtbij. En ook juist de Bourgondiër, want dat is dat andere leuke kenmerk van deze locatie, zo op de Groote Markt.

More
Less

Facts

Bouwjaar

1934

Inhoud

848 m3

Perceel

458 m2

Tuin

159 m2
zuid

Woonoppervlak

197 m2

Location

Postcodegebied 7573, favoriet!

Middelbare school

Fiets of loop naar TCC - Lyceumstraat

Food & drinks

Zomeractiviteit: Op naar de Groote Markt

Basisschool

Eigentijds, de Franciscusschool

Supermarkt

Lidl, AH en meer. De keuze is reuze hier

OV

Pak de trein eens, ideaal vanaf hier

Mediadesk

Timeline

  • 1933

    In oktober van dat jaar werd deze blauwdruk gemaakt

    Aan de hand van een Losserse architect

  • 1964

    Het kantoor van het toenmalige administratiekantoor werd vergroot

    En de garage is tijdens deze verbouwing gerealiseerd 

  • 1997

    De verbouwing van de keuken

    Het ‘privé-kantoor’ en de oude kleine keuken worden samen een grote leefkeuken

  • 2012

    Wederom een verbouwing

    De kap volledig geïsoleerd en maar liefst 3x extra dakkapellen erbij

  • 2020

    Het huis verdient het om goed te worden onderhouden

    In dit jaar is alles door de schilder weer strak in de lak gezet

  • 2022

    Nu ook een vinkje achter gevelisolatie

    En wederom een stap naar een lager energieverbruik

  • 2023

    We gaan nog een stap verder

    18 zonnepanelen, een nieuwe cv-ketel en hybride warmtepomp worden geplaatst

Energie

Energielabel

B

Isolatie

dakisolatie, muurisolatie, hr glas

Warm water

cv ketel
Intergas
eigendom

Verwarming

cv ketel, warmtepomp